De vloek van het huilende jongetje

Een sjofel gekleed kind, bij wie er dikke tranen over de wangen biggelen. Wie heeft geen tante of oma gehad die zo’n portret aan de schrootjeswand had hangen? Maar zo bekend als de schilderijen zijn, zo weinig weet men van de maker. Ook zal niet iedereen zich realiseren dat achter de onschuldige, droeve ogen een groot geheim schuilgaat.

Er zijn talloze versies van het schilderij. Een korte zoektocht op het internet levert de redactie van campy.nl al gauw twintig verschillende exemplaren op. Sommige met een jongetje, andere met een meisje, de een donker, de ander blond. Maar altijd zijn er weer die tranen. Als je een beetje rondkijkt kun je op iedere rommelmarkt voor hooguit 5 euro een reproductie op de kop tikken. Waar de originele exemplaren te zien zijn, dat weet niemand. De meeste portretten bevatten in de rechterbovenhoek dezelfde signatuur, van een zekere G. Bragolin.

Enkele jaren geleden ging het NPS-programma Waskracht op zoek naar deze geheimzinnige schilder. Ze kwamen uit in Venetië, waar ze ontdekten dat Giovanni Bragolin de schuilnaam was van ene Bruno Amadio. De kunstenaar schilderde plaatselijke volksjongens omdat daar vraag naar was. Uit gene voor deze toch wel een beetje kitscherige vorm van kunst bediende hij zich van een pseudoniem.

Mysterie opgelost zou je zeggen. Maar in de Waskracht-documentaire komt de duistere kant van de huilende kinderen niet naar voren. Campy.nl stuitte op een vreemd verhaal. Het duikt op in meerdere versies, steeds met weer andere details, die zich ook regelmatig tegenspreken. Zo speelt het zich de ene keer af in Spanje, een andere keer in Engeland. Die laatste versie houden we voor het gemak maar even aan.

Op een nacht in 1988 brandde in Heswall, Engeland, een huis af. Niet veel later gebeurde hetzelfde met een woning in Bradford. De panden werden volledig verwoest. Het enige voorwerp dat in beide gevallen ongeschonden de vuurzee had doorstaan, was een schilderij van een huilende jongen. Het hoofd van de Yorkshire brandweer vertelde een journalist dat ze vaker ongeschonden portretten hadden aangetroffen in de smeulende puinhopen. Het bleek bovendien steeds om dezelfde jongen te gaan. Een jongen met een blauwe sjaal.

Auto-ongeluk
De Engelse occultist en voormalige leraar George Mallory zou de kunstenaar hebben weten te traceren in Madrid. Hij noemde zich Franchot Seville, maar bediende zich ook van de namen Bruno Amadio, Bragolin, Giovanni Bragolin and J. Bragolin. De artiest vertelde dat hij zich ooit had ontfermd over een dakloze jongen, die nooit sprak. Hij gebruikte hem als model. Een plaatselijke priester waarschuwde dat de ouders van de jongen waren omgekomen toen hun woning afbrandde. Elk huis waar de jongen sindsdien in sliep, zou hetzelfde lot ondergaan.

De priester adviseerde de schilder zich niet in te laten met het in zichzelf gekeerde kind, maar die vond het bijgelovige onzin en sloeg het advies in de wind. Later brandde de studio van de schilder volledig af, waarbij al zijn werk opging in de vlammen. De kunstenaar gaf de jongen de schuld, die daarop wegliep en nooit meer is gezien. Het schijnt dat hij op 19-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen.

Het verhaal gaat dat alle huizen waar een replica van het schilderij van de jongen hangt, eveneens door rampspoed zullen worden getroffen. Sinds 1985 zijn al tussen de veertig en vijftig branden in verband gebracht met de ‘vloek van de huilende jongen’. Er is overigens nog een voorwaarde: het portret krijgt alleen zijn kwaadaardige uitwerking als de eigenaar op de hoogte is van de vloek. Op een Duitse site stond dat je alleen aan de vloek kan ontkomen door te verhuizen en het schilderij achter te laten in je oude woning. Voor iedereen die nog een portret van een huilend jongetje op zolder heeft staan, is er dus nog hoop.

Link:
Meer huilende jongetjes en meisjes

 

George Baker Selection

Met of zonder zijn Selection, maar George Baker is een van de meest succesvolle Nederlandse artiesten aller tijden.

15 mei 2011

Captain Kirk wenst Discovery goede reis

Mooie woorden Star Trek-acteur.

7 maart 2011

Bioscoopversie Dynasty in de maak

Scenarioschrijvers werken aan filmversie.

13 januari 2011

Bruisend afscheid Bobby Farrell

Overleden artiest inspiratiebron voor Arubaanse jongeren.

9 januari 2011

Bobby Farrell overleden

Bobby Farrell, het boegbeeld van de popgroep Boney M., is donderdagochtend in Sint Petersburg overleden.

31 december 2010

Bob Ross: tovenaar met de penseel

Deze week in de serie Meesters der Schilderkunst: Bob Ross. "Every happy little tree needs a friend."

28 december 2010

Zeven miljoen liter bier op Oktoberfest

6,4 miljoen bezoekers op jaarlijks zuipfestijn.

4 oktober 2010

Freddy Quinn ingestort

Junge, komm bald wiederDe populaire schlagerzanger Freddy Quinn (76), is met hoge bloeddruk in het ziekenhuis beland.

23 januari 2008

George Takei krijgt komeet

George Takei

Wetenschappers hebben deze week een komeet vernoemd naar de Star Trek-acteur George Takei.

5 oktober 2007

Vicky wil in parlement

Vicky LeandrosDe populaire zangeres Vicky Leandros mag zich kandidaat stellen voor de Griekse verkiezingen.

21 augustus 2007